ЗИП датотеке Виндовс 10: Како отворити Зип датотеке и поправити повезивање датотека у оперативном систему Виндовс 10

Виндовс 10 има основни услужни програм за компримовање и екстракцију датотека, али неће радити са свим форматима компресије. Већина корисника Виндовс-а ће уместо њега инсталирати алат треће стране који ће га користити.

ЗИП датотеке на Виндовс 10

Алати за архивирање независних произвођача као што су ВинРАР, 7-зип, ВинЗип итд., када су инсталирани, обично ће имати опцију да подесе подразумеване вредности датотека за формате датотека којима рукују. Сарадници датотека омогућавају корисницима да брзо извуку компримовану датотеку без потребе да сваки пут бирају апликацију која ће то урадити.

ЗИП датотеке Виндовс 10ЗИП је један од најчешћих формата који се користи за компримовање датотека, а Виндовс 10 може лако да издвоји компримовану датотеку без потребе за алатом треће стране за посао. Уз то, мало је вероватно да ће корисници и даље користити алатку за залихе и инсталираће друге апликације за руковање ЗИП датотеком.

Како отворити ЗИП датотеку на Виндовс 10

Као таква, апликација треће стране ће морати да буде постављена као подразумевана апликација за руковање ЗИП датотекама. У оперативном систему Виндовс 10, асоцијације датотека не остају увек и многе апликације настављају да се отварају са стандардним апликацијама.

Поправите асоцијацију ЗИП датотека на Виндовс 10

Међутим, у случају ЗИП датотека, када подешавање друге подразумеване апликације за тип датотеке не успе, многи корисници не могу да извуку зип датотеку без обзира који алат користе. Ево неколико начина да то поправите.

1. Ресетујте подразумевану асоцијацију датотека

Проблем са неотварањем ЗИП датотеке у суштини је проблем асоцијације типа датотеке, па да бисте га решили, покушајте да вратите асоцијацију на подразумевану вредност, а затим је поново промените.

 1. Отвори Апликација за подешавања (Вин+И пречица на тастатури).
 2. Иди на Апликације>Подразумеване апликације.
 3. Кликните Ресет под Вратите на подразумеване вредности које препоручује Мицрософт.
 4. Покушати издвајање зип датотеке.

Напомена: Ово ће ресетовати подразумевану апликацију за СВЕ апликације укључујући видео записе, фотографије и ваш веб прегледач.

2. Подесите асоцијације ЗИП датотека

Из неког разлога, ЗИП није наведен као тип датотеке за који можете поставити подразумевану апликацију. Ово оставља кориснике да се ослањају на апликације које инсталирају да би поставили асоцијацију за њих, а асоцијације датотека-апликација на Виндовс 10 су понекад проблематичне.

 1. Отвори Филе Екплорер и идите на било који ЗИП фајл на систему.
 2. Десни кликдатотеку и идите на Отворите са.
 3. Изаберите Изаберите другу апликацију.
 4. Потражите апликацију коју желите да користите и изаберите га.
 5. Омогућите Опција „Увек користите ову апликацију за отварање .зип датотека“.
 6. Кликните на ОКда бисте поставили нову подразумевану асоцијацију апликације.

3. Поправите асоцијацију зип датотека

Један од разлога због којих можда нећете моћи да отворите компримовану датотеку је тај што је њена повезаност прекинута. Ово се може десити ако је апликација треће стране покушала да промени подразумевану апликацију за ЗИП датотеке, али нешто није у реду.

 1. Отвори Командни редак са администраторским правима.
 2. Покренути следећа наредба.
|_+_|

4. Деинсталирајте и поново инсталирајте апликацију

Ако имате проблема са отварањем ЗИП датотеке помоћу одређене апликације, али сте у могућности да је извучете помоћу Виндовс Екплорер-а без икаквих проблема, деинсталирајте апликацију коју користите и поново је инсталирајте.

 1. Отвори Командна табла.
 2. Иди на Програми>Деинсталирај програм.
 3. Изаберите апликацијукоји сте инсталирали за управљање ЗИП датотекама.
 4. Кликните Дугме за деинсталирање.
 5. Након што је апликација деинсталирана, инсталирајте га поново.

Напомена: ако користите нејасну апликацију за управљање ЗИП датотекама, могуће је да сама апликација има проблема. Покушајте да користите другу апликацију као што је 7 Зип.

Закључак

ЗИП је изузетно уобичајен формат архивирања за датотеке/директоријуме, тако да ако се веза за њега прекине у оперативном систему Виндовс 10, открићете да не можете да комуницирате/извлачите/приступите већини архива на које наиђете. Увек користите поуздану апликацију за ЗИП датотеке или покушајте да користите алатку за залихе ако не можете да пронађете ништа што вам се свиђа. Ако ништа друго, алат за залихе увек ради.

Добијајте дневне савете у пријемном сандучету Невслеттер Придружите се 35.000+ други читаоци
15 најбољих апликација за инсталирање након рутирања вашег Андроид уређаја Претходни Чланак

15 најбољих апликација за инсталирање након рутирања вашег Андроид уређаја

Како проверити температуру ГПУ-а на Линуку Опширније

Како проверити температуру ГПУ-а на Линуку