Како сазнати која је генерација вашег Интел процесора у оперативном систему Виндовс

Ако имате лаптоп или десктоп систем који користи Виндовс 7 или новији, можете да проверите који процесор је инсталиран на вашем систему.

Једноставно кликните десним тастером миша Мој компјутер и изаберите Својства и добићете сажети приказ хардвера и оперативног система који је тренутно постављен. Информације укључују, између осталог, који процесор користите, али се процесор помиње под именом под којим је продат/продаван.

Који процесор имам?

Имена указују на серију чији је део био, али једине информације које се могу идентификовати вероватно ће бити име процесора.Оно што ће бити теже открити је која је генерација процесора и информације су важне када желите да надоградите рачунар или само покушавате да се уверите да онај који имате има прави хардвер.

Интел изузетно олакшава ово откривање.

Интел ЦПУ генерације

Идемо редом; потребно је да сазнате који процесор сте инсталирали на свом систему. Десни клик Мој компјутер или ако користите Виндовс 8 или 10, кликните десним тастером миша Овај рачунар и изаберите Својства из контекстног менија.

Отвориће се следећи прозор контролне табле. Под Систем одељак, потражите име процесора. На први поглед можете рећи да је то Цоре и5. Да бисте сазнали о којој је генерацији реч, погледајте њен број модела.

вин10-процесор

На слици изнад, јесте 2430М . Овај серијски код ће се користити за идентификацију генерације вашег процесора.

Који је мој процесор (алтернативни начин)

Алтернативни метод за добијање броја модела је отварање Таск Манагер и идите на Перформансе таб. Изаберите Процесори у колони са леве стране, ау горњем десном углу видећете ЦПУ модел .

Генерација језгра процесора

Ако имате прилично нов процесор, све што треба да урадите је да погледате број модела. Прва цифра ће вам рећи која је генерација.

Модел 6700ХК је Интел процесор шесте генерације. Ово важи за моделе који имају четвороцифрене бројеве модела.

Ако имате петоцифрени број модела, прве две цифре ће вам рећи која је генерација.

На пример, 10310И је десета генерација процесор.

Алтернативни метод је да одете до Интел-ов веб-сајт и потражите код. Најбржи начин да га пронађете је коришћењем наћи функција у вашем претраживачу.

генерација интел процесора

Ако је ваш процесор изузетно стар и укинут, нећете га пронаћи на овој страници. Да бисте сазнали која је генерација процесора који је укинут, једноставно потражите назив са његовим кодом на Интеловој веб локацији.

Моћи ћете да видите детаљнију листу процесора, како подржаних тако и оних који се више не производе, са њиховим одговарајућим кодовима. Процесори ће бити сортирани по генерацијама и можете тражити онај који имате користећи његов код.

Добијајте дневне савете у пријемном сандучету Невслеттер Придружите се 35.000+ други читаоци
6 начина да отворите Управљач уређајима у оперативном систему Виндовс 10 Претходни Чланак

6 начина да отворите Управљач уређајима у оперативном систему Виндовс 10

Како избрисати Твиттер налог (трајно) - Брзи водич Опширније

Како избрисати Твиттер налог (трајно) - Брзи водич