Како куцати акценте на Виндовс 10

Ако користите тастатуру или распоред тастатуре који подржава знакове нагласка, унос је прилично лак. Ако користите нормалну енглеску тастатуру у САД и повремено морате да куцате акценте, можда ће вам се чинити да је тешко куцати акценте јер та тастатура то не подржава. Уз то, постоје три различита начина за куцање акцента у оперативном систему Виндовс 10 и можете користити било који од њих у зависности од тога колико вам је једноставан метод потребан и колико често морате да куцате акценте.

Тип акценти

Проверите који распоред тастатуре користите и да ли подржава акценте или не. Ако не, изаберите један од три метода у наставку да бисте их унели.

Копирај/Налепи

Увек можете да потражите карактер са акцентом на Гоогле-у. Копирајте га у међуспремник и унесите где год желите. Можете га потражити тако што ћете унети реч која користи знак акцента или можете потражити листу знакова за акценат.Виртуелна тастатура

Виндовс 10 има виртуелну тастатуру коју можете да користите чак и ако немате таблет или лаптоп са екраном осетљивим на додир два у једном. Уношење знака за акценат је много лакше на овој тастатури. Да бисте то омогућили, кликните десним тастером миша на траку задатака и изаберите Прикажи дугме тастатуре на додир. Ово ће додати дугме тастатуре на системску палету. Кликните на њега да бисте приказали тастатуру, а затим кликните и држите знак да бисте добили његове верзије са нагласком.

Код тастатуре

Изван кутије, можете да куцате акценте на Виндовс 10 ако знате тачан алтернативни код за њих. Пенн Стате има њихову комплетну листу . Потребно је само да унесете код тамо где треба да унесете знак акцента. За остало се брине код. Не морате да му кажете којем слову да додате акценат.

У зависности од ваше употребе, односно колико често треба да уносите један од ових знакова, можете користити тастатуру на додир или можете запамтити Алт код који вам је потребан да бисте унели знак. Лик ће се савршено приказати на било ком ОС-у.

Ако имате тастатуру са наменском нумеричком тастатуром коју не користите често или уопште не користите, такође можете да покушате да промените мапу тастера на њој тако да могу да унесу знакове акцента које треба да унесете. Можете да користите АутоХоткеи да то урадите, пронађете апликацију која може да промени мапу тастера на тастатури или да креирате сопственуприлагођени распоред тастатуреда заврши посао.

Добијајте дневне савете у пријемном сандучету Невслеттер Придружите се 35.000+ други читаоци
Коди ради споро: 6 поправки за убрзање и поједностављење Коди-ја Претходни Чланак

Коди ради споро: 6 поправки за убрзање и поједностављење Коди-ја

Најбоље ВПН опције за време за кокице у 2022. – Како деблокирати време за кокице Опширније

Најбоље ВПН опције за време за кокице у 2022. – Како деблокирати време за кокице