Како креирати, монтирати и снимити ИСО датотеку у Линуку

ИСО датотеке су начин на који корисници обично инсталирају оперативни систем који не долази у облику диска. Они су формат који се лако може читати и на Виндовс-у и на Линук-у, иако већина корисника зна како да ради са ИСО датотеком само ако је већ има. Већина корисника нема појма како да направи ИСО, да их сними, како функционишу, итд. Због тога ћемо копати дубоко и објаснити све што треба да се зна о ИСО сликама. Разговараћемо о томе како их направити, како их снимити на УСБ стицкове, као и на ЦД-ове и ДВД-ове. Такође ћемо прећи на то како монтирати ИСО датотеку у Линук да бисте приступили датотекама унутра.

Креирање ИСО датотеке на Линук-у

Да бисте креирали ИСО датотеку на Линук-у, отворите терминал и користите мкдир команду за креирање директоријума. Овај директоријум је важан, јер ће бити основа ИСО датотеке. Све што желите да додате у ИСО датотеку иде у ову фасциклу. У овом примеру, направићемо фасциклу директно у почетном директоријуму.

|_+_|

Одавде користите команду МВ да ставите појединачне датотеке и фасцикле у директоријум исо-датотека.|_+_|

Са свим датотекама и директоријумима унутар изворне фасцикле, можемо направити ИСО датотеку. Ово се ради помоћу алата мкисофс.

|_+_|

Трчање мкисофс може потрајати неко време. Када се то заврши, ИСО слика која може да се напише (и флешује) биће на вашем Линук рачунару.

Монтирање ИСО датотеке на Линук

ИСО датотеке су нашироко коришћене јер је то једноставан начин за пренос много података са слике на УСБ диск, ЦД или ДВД који се може покренути. Проблем је што због начина на који су ове датотеке направљене, корисници не могу само двапут да кликну на њих и приступе датотекама у њима. Уместо тога, ако желите да приступите подацима са ИСО-а, мораћете да их монтирате, слично као што бисте монтирали чврсти диск или УСБ стицк. Да бисте монтирали ИСО датотеку, отворите терминал и следите ове кораке.

Корак 1: креирајте фасциклу за ИСО датотеку за монтирање. Ово је важно, јер ако ИСО нема где да иде, садржај датотеке ће бити свуда. На пример, ако монтирате тестисо.исо у /хоме/корисничко име/, садржај датотека би био свуда у вашој почетној фасцикли.

Уместо тога, користите мкдир команду да направите нову фасциклу у коју ћете монтирати.

|_+_|

Корак 2: Када је фасцикла направљена, све што је преостало је да монтирате датотеку као уређај петље.

|_+_|

Имајте на уму да због природе начина на који ИСО датотеке функционишу, неки могу одбити да се монтирају на Линук као читање/писање и пређу у режим само за читање. То је зато што одређене ИСО датотеке не дозвољавају корисницима да мењају датотеке у њима.

Да бисте искључили ИСО из фасцикле, урадите следеће:

|_+_|

Нарезивање ИСО датотека на УСБ на Линук-у

Корисници Линук-а изложени су великом броју датотека са сликама диска. То је зато што практично сваки појединачни Линук оперативни систем дистрибуира свој производ као датотеку ИСО слике. Да бисте искористили ову слику, мораћете да је снимите. Ако желите да га учитате са УСБ стицка, мораћете да га флешујете на УСБ. Трептање значи да програм скенира садржај слике и премешта је на УСБ.

Постизање овога на Линук-у је лако и постоји много начина да се то уради. У овом водичу ћемо покрити две методе. Терминални начин и ГУИ начин.

Упутства за терминале

Укључите УСБ стицк и отворите терминал. Унутар терминала покрените лсблк команда. Ова команда ће приказати све инсталиране уређаје за складиштење. Потражите /дев/сдКс (замените Кс словом које му даје команда). Затим га пребаците у ову команду да бисте флешовали ИСО слику на УСБ стицк:

|_+_|

Знаћете да је процес трептања завршен када вам прозор терминала дозволи да поново куцате.

ГУИ упутства

Најбољи начин тренутно флешовања ИСО датотеке је употреба Етцхер . То је апликација заснована на електронима. Преузмите и распакујте га, а затим кликните десним тастером миша на датотеку АппИмаге да бисте је покренули. Тражиће да направи пречицу. Кликните да.

Када се Етцхер отвори, уметните УСБ стицк у рачунар. Затим пређите на корак 2 и потражите ИСО датотеку коју желите да флешујете и кликните на Фласх! почети.

Нарезивање ИСО датотека на ДВД и ЦД на Линук-у

Већина десктоп окружења и даље долази са ДВД снимачем — али не у свим. Ако користите КДЕ Пласма, имате К3Б. Користите Гноме? Брасеро је алат за употребу. КСФЦЕ? Пробајте КсфБурн. На било шта друго? Можда немате алат за печење. Ако је то случај, инсталирајте било које Бразиер , К3б или Ксфбурн пошто сви раде прилично добро.

Да бисте нарезали ЦД или ДВД на Линук-у, следите ове кораке.

Корак 1: Уметните празан диск у диск јединицу и затворите га.

Корак 2: Отворите софтвер за нарезивање диска.

Корак 3: Користите алатку за нарезивање да бисте лоцирали ИСО датотеку коју желите да снимите. Алтернативно, пронађите ИСО у свом менаџеру датотека, кликните десним тастером миша на њега и изаберите опцију да га отворите помоћу алатке за нарезивање.

4. корак: Кликните на дугме за нарезивање и сачекајте да програм сними податке на диск.

Добијајте дневне савете у пријемном сандучету Невслеттер Придружите се 35.000+ други читаоци
Коди ради споро: 6 поправки за убрзање и поједностављење Коди-ја Претходни Чланак

Коди ради споро: 6 поправки за убрзање и поједностављење Коди-ја

Најбоље ВПН опције за време за кокице у 2022. – Како деблокирати време за кокице Опширније

Најбоље ВПН опције за време за кокице у 2022. – Како деблокирати време за кокице